RSS

Checkers

04 Sep

Daca nu aveti un astfel de joc, va propunem sa achizitionati unul sau daca aveti timp si va face placere, va puteti confectiona unul acasa.Cel mai usor e sa folositi piesele de la table, dar daca aveti copii de gradinita care inca adora personajele din basme puteti multiplica doua poze preferate(cei doi participanti la joc isi aleg personajul preferat) si apoi le lipiti cu grija pe capace de plastic.DSC04559

Iata cum ne jucam:

 • Avem nevoie de 2 jucatori si o tabla de sah.Fiecare participant incepe jocul cu 12 piese(dame).Un set de piese poate fi alb( sau un personaj din poveste) iar celalat set negru.
 • Tabla de sah are 64 de patrate inchise si deschise, alternand;32 patrate inchise si 32 deschise.Tabla se pozitioneaza astfel inca particiapantii la joc au in dreapta lor un ultim patrat de culoare deschisa.
 • Fiecare participant la joc , isi aseaza piesele pe cele 12 patratele inchise la culoare mai aproape de el(primele 3 randuri).
 • De obicei negrul muta primul.Apoi participantii alterneaza mutarile.
 • Mutarile sunt permise doar pe patratele inchise la culoare, deci piesele sunt intotdeauna mutate pe diagonala.Directia de mutare este intotdeauna inainte(pentru dame),catre adversar.
 • Cel care muta este permis sa faca o singura mutare daca nu este implicata o saritura peste piesa (piesele) adversarului.
 • O piesa care face o mutare care implica o saritura peste piesa adversarului aterizeaza in partea cealalta a piesei , iar piesa sarita este capturata. Doar o singura astfel de saritura este permisa daca nu exista o reactie in lant pentru a sari mai multe piese.
 • Cand o piesa e capturata se indeparteaza de pe tabla.
 • Daca un jucator este in sitatia sa captureze o piese , nu exista alta optiune, piesa trebuie capturata.
 • Cand o piesa ajunge in ultimul rand de la jucatorul care cotroleaza piesa,piesa este incoronata si devine rege.O alta piesa este asezata deasupra acestei piese pentru a fi mai inalta decat restul pieselor( noi o intoarcem pe dos unde de obicei avem o coroana- se poate colora sau pur si simplu lasati piesa fara nimic pe ea pentru a putea fi identificata usor ca rege).
 • Regii se misca la fel ca si damele insa regii se pot misca si inapoi. Damele nu au voie sa faca miscari inapoi!
 • Regii pot face sarituri multiple de capturare in directia inainte-inapoi, damele pot face sarituri multiple insa doar in directia inainte(catre adversar).
 • Un jucator castiga fie cand a capturat toate piesele adversarului , fie daca adversarul nu mai poate face nicio miscare!

Spor la joaca si va garantam distractie, logica si putina gandire!

Si nu uitati regula cea mai importanta: nu conteaza cine a castigat, conteaza ca am participat!

 

Etichete: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: